Обяснение за притчата „Ето, Младоженекът иде“

wedding, cufflinks, black and white

 

1 Тогава небесното царство ще се оприличи на десет девици, които взеха светилниците, си и излязоха да посрещнат младоженеца.
2 А от тях пет бяха неразумни и пет разумни.
3 Защото неразумните, като взеха светилниците, не взеха масло със себе си.
4 Но разумните, заедно със светилниците си взеха и масло в съдовете си.
5 И докато се бавеше младоженецът, додряма се на всичките, и заспаха.
6 А по среднощ се нададе вик: Ето младоженецът [иде!] излизайте да го посрещнете!
7 Тогава всички ония девици станаха и приготвиха светилниците си.
8 А неразумните рекоха на разумните: Дайте ни от вашето масло, защото нашите светилници угасват.
9 А разумните в отговор казаха: Да не би да не стигне и за нас и за вас, по-добре идете при продавачите и си купете.
10 А когато те отидоха да купят, младоженецът пристигна; и готовите влязоха с него на сватбата, и вратата се затвори.

Тя се явява в реално изпълнение сред Земята чрез Съда велик. Когато Гласът се чуе, то има вече оформена група и Десет девици са в единство и чакат Младоженека. Но Словото ясно е измерило с мярка на приготовлението им – Петте се намират готови, а Петте – неприготвени. То значи, че Петте се приготвят с вяра, чрез Глас на Святия дух, приели елей в светилниците си. А това означава, че са получили Късните Роси – оросението чрез Гласа на Дух Святи. Който ги е приготвил. Приготвил е тяхното обрязано сърце чрез Дух Святи, очистено с елея на помазание в сила на Дух Святи. Дялото на пълнене светилниците е символично изразено. То сочи на приготвените сърдечни олтари за служение, изпълнени с елея на Светлината и чакат Младоженека да влязат в сватба. А това значи, че очакват Гласа съдебен на Дух Святи да ги въведе в служба като блюда на почетно употребление пред Върховния съд велик в момента на разрешаващите се земни църковни съдби.

И в момента се чу Гласа, Петте влязоха в силата на елея в светилника си, в Сватба, представени горе в Небето като пет блюда на почит И във време на разрешаващите се църковни съдби те се явяват като Пет църковни сетива и представят църквата, на която приемат съдбите на своите плещи. Това са Пет разумни, които свидетелстват с вяра и послушание към Гласа. Те посрещат по съдби Младоженека горе в Съда и удостояват с всички благословения над Всемирната църковна съдба. Амин!

А Пет неразумни остават извън Съда. Моментът на отхвърлянето е, когато чуват Гласа: ”Махнете се, не ви познавам!” И пред тях се затваря вратата на милостта, и те остават дремещи пред затворената врата (Христа). А Пет разумни са влезли с Младоженека на сватбеното угощение. Тук именно притчата намери реално изпълнение, когато Пет неразумни сами избраха своя път на неразумност в служение. И те са блюда с обрязани от Дух Святи сърца, но не са се обходили правилно с елея – Светлината.

Забележка: Не всеки, кръстен със Святия Дух, е годен за пророк или да развива каквато и да е дарба, ако не живее според Словото обрязан може да бъде всеки, който се покае в момент на искреност. Но такъв започне ли да върши с лукавщина делата на нечестивия, то от такъв Святия Дух се оттегля и той става ”метал, що звънти и кимвал, що дрънка“.

Неразумните са вярвали в началото на Гласа, но по-късно се поддават на лични човешки желания, изменят на воденето чрез Гласа, който е водил в служение и Десетте. Но в тез пет се явява лукавият в миг на неготовност и подмамени, послушват неговия глас. Желание за служение имат, но попадат под влияние и липса на разум, та казват на Разумните: ”Дайте ни от вашия елей”. То значи, че желаят да придобият елея – Светлината, но не я разумяват. И ето оттам иде бедата. Представени са като купувачи, но от кого, след като Пет разумни вече са влезли в сватба? Те дирят елей и намират продавача в момента, когато той дири тях. И те като готови, очистени, обрязани съсъди приемат нечистия спиритичен дух, който подема чрез тях развой на съдби. И тогава тяхното състояние става по-лошо от първото, преди очистването им, според притчата: връщат се седем още по-зли, изгонени от Мария Магдалена. И така те (Пет неразумни) не навлязоха с Христа в благословенията. а останаха отвън на произвола на осъждението. Тяхната неготовност показва, че когато са били ведно с Десетте, не са се оросили. не са приели Гласа кат насъщен чрез вяра, за да попият капките на елея късен като Късна Роса и да напълнят светилниците си за да се приготвят за Младоженека.

Става ясно, че Съдът е сватбата. който решава съдбата на Младоженека и невястата. Това, че Младоженекът влиза с Пет разумни в сватба, показва, че Младоженекът с тях се увенчава и то само чрез Съда небесен. А за Пет неразумни се затваря вратата на милост и любов и се затваря навек чрез употребяемия Глас – зов – Силния съдебен вик!

Съдбите на Пет разумни са представени горе пред Съда от Христа, те са Негови съсъди, а те долу предстояват в служение на Святия Дух като блюда на почетна употреба и приемат благословенията чрез Съда велик в разрешение. Амин!

Притчата: ”Ето, Младоженекът иде”.

26.09.1959 г.