Мойсей

  • Мойсей кат застъпник пред Създателя за целия Израил сочеше на ходатайствената служба на Господа Исуса Христа за човечеството. 239/1
  • Знаменията и чудесата чрез Мойсея се покриха с мисията Христова в чин Ходатай за народа при изхода духовен. 166/1
  • Дялото на Ной и Мойсей (Откр.7) са едно и също дяло в покритие духовно, с един и същ характер на решаеща съдба. Ясно е, че ще бъдат разпуснати Четирите ангела, задържащи земните ветрове. Но преди да се разпуснат те, дялото Божие ще е застанало като щит на твърдата Канара – Христа (Арарат), където стои в изчакване на Божията милост. А ветровете – това са земни смутове, земни събития.
  • Чрез Мойсея и Аарона действаше дарът на знамения и чудеса, които се повториха реално в мисията на Христа при духовния изход на Църквата Христова новозаветна от Сянковия завет. Дарът на знамения и чудеса придружи Христа и апостолите в Новозаветната същина! Какъв бе изходът в духовната борба? Еврейският народ обира златото на Египет. Тази древна сянка посочи на скончание на съдбите в новозаветното изпълнение на Спасителния план. Извеждат се всички съдби като блюда златни, обрязани в деня на Петдесятница. Изходът се извършва духовно чрез Христовия жест на жертва изкупителна като Агне пасхално и въвежда народа Божий в Нов завет – ново свещено служение, водещо в спасение. Изходът древен на Израиля е велика сянка на Божиите новозаветни съдби, изявление Божие. Чрез Войнството Божие в лицето на Мойсей и Аарон действаше сила свише на Бога и ги водеше към победи славни чрез огнена борба. Особено силно подчертан е победният изход през Червеното море! Според Макетния план то е водната бездна в повторение на потопа в дните на Ноя и се явява като съд над осъждението. Еврейският народ премина по сухо, безпрепятствено към спасение, докато фараоновото войнство – Сатанинско прие осъждение и погина в потопните води на Червеното море – то стана адова бездна на осъдените съдби.
  • И разви се борба чрез дара на знамения и чудеса в сянково изявление на Ходатая и Пратеника: в чина на Мойсея – сам Христа, между Небе и Земя, чрез чина ”Първосвещен” в сянково служение трябваше да реализира освобождение на народа Божий и да го изведе от робството на робовладелеца – фараона, зад чина царски на когото се криеше Сатана. И чрез войнствата му нечисти – жреци, магесници започна борбата, да покаже силата си сред Земята пред очите на една цяла Вселена, Всемир, които наблюдаваха фараоновия пир и триумф на победа чрез упорство. Но сетната победа беше на Бога чрез Мойсея и Аарона. Мойсей посочи Ходатая – Христа, а Аарон – чина ”Първосвещен” в таз свирепа борба на незаконно владеене роба – човек. Последната борба чрез жертви с последни сили на издихание се яви чрез Мойсея в победа, а чрез Мойсея – сам Бог, за да освободи Своя народ.
  • Дялото, което Мойсей изведе, сочеше на Христовото дяло. Дялото на изхода и въвеждане на народа Божий в Ханаан след Мойсея се възложи на Исус Навин. Така се стигна до изхода през Йордан за обещания Ханаан. Яви се и първото знамение, с което Бог утвърди и прослави Своя служител Исус Навин. Ковчегът на Завета премина Йордан по суха земя. Водата се спря, за да премине свещената съдба. Какво означаваше това? Това знамение сочеше, че Законът Господен ще продължи в сянката, и ще продължи и след нея, в Новоерна – Новозаветна същина. Това явление на знамение сочеше още, че първото течение – първият Завет ще спре развоя си пред Закона и ще премине в новозаветно учение – духовно течение със Закона – Съда небесен.
  • Служението Мойсеево в извеждане на Израиля и издигане на скинията – шатъра за среща с Господа, сочеше на Христа в извеждане на служението, а по чин на служение Той носеше първосвещения сан на изпълнение скинично. 230/15
  • Смъртта на Мойсей сочеше още на мъртвото водене  (буквата) сред народа Божий. 239/1